Jedzenie na wynos stało się popularną alternatywą dla oczekiwania i spożywania posiłków w lokalach gastronomicznych. Standardem stały się również dostawy przygotowanego uprzednio jedzenia przez różnych dostawców. Popularność dostaw, szczególnie w dużych miastach, jest na tyle duża, iż zdecydowano się nawet na stworzenie społecznościowej sieci dostawców, którzy poruszając się na rowerach lub samochodami mogą bez większych trudności zarabiać dostarczając klientom zamówione przez ich posiłki. Z jednej strony gwarantuje to krótszy czas realizacji oraz brak kosztów wynikających z konieczności zatrudniania dostawcy na pełnym etacie.
Element „must have” każdej dostawy
Dostawy rzecz jasna nie da się zrealizować bez wykorzystania odpowiednich opakowań. Opakowania dla gastronomii muszą być:
- pojemne
- izolować termicznie
- lekkie
- możliwe do zamknięcia
- niedrogie
- biodegradowalne
Z tym ostatnim elementem bywa różnie, niemniej jednak w dobie jedzenia na wynos opakowania dla gastronomii od https://www.lideropakowania.pl/ stały się istotnym elementem wyposażenia praktycznie każdego zakładu gastronomicznego.
Z jakich materiałów są wykonane opakowania dla gastronomii?
Najczęściej są to różnego rodzaju plastiki. Powszechnie stosuje się takie jak HDPE, czyli polietylen o zwiększonej gęstości. Nie uwalnia on czynników toksycznych pod wpływem wysokiej temperatury i nadaje się do wielokrotnego wykorzystania. Są to jedne z droższych rodzajów opakowań i niektórzy właściciele restauracji chętniej wybierają tańsze i niestety dużo gorsze opcje materiałowe.